1

Νέα

Υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου
ΙΒ΄ ΠΑΝΙΟΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΣ 18-21/10/2023

Οι Ζακυνθινοί δημιουργοί «έκλεισαν» τις εργασίες του ΙΒ΄ Πανιόνιου Συνεδρίου {Μέρα 4η}

22-10-2023 20:00

Η μεγάλη συναυλία στο Δημοτικό Θέατρο Ζακύνθου, το βράδυ του Σαββάτου, με συνθέσεις Ζακυνθίων δημιουργών και υπό τη μουσική διεύθυνση του Παναγιώτη Μαρίνου έκλεισε πανηγυρικά τις εργασίες του τετραήμερου ΙΒ΄ Πανιόνιου Συνεδρίου, το οποίο τελούσε υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Πανδαισία ήχων γέμισε την αίθουσα από την πρώτη στιγμή με την εκτέλεση των έργων του Παύλου Καρρέρ «Αλεξάνδρα» και «Σπίθες» από τον πιανίστα Διονύση Σεμιτέκολο. Αμέσως μετά ακούστηκε από τη Λένα Σουρμελή το «Άστο το χεράκι σου» του Κώστα Καπνίση και σε στίχους του Αλέκου Σακελλάριου.
Ακολούθησαν τα τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου «Στον Πειραιά» (ορχηστρικό), «Τα δάκρυά μου είναι καυτά» από την Λένα Σουρμελή και Ζωή Σελίμη, «Η νύχτα» από την Λένα Σουρμελή σε στίχους του Νίκου Γκάτσου, «Χάθηκε το φεγγάρι» από τη Ζωή Σελίμη σε στίχους του Βαγγέλη Γκούφα, «Ήτανε μια φορά μάτια μου» από την Λένα Σουρμελή και τη Ζωή Σελίμη σε στίχους του Κώστα Φέρρη.
Η συναυλία συνεχίστηκε με το τραγούδι του Δημήτρη Λάγιου «Τι κι αν δεν ξέρω πώς σε λένε» από τον Γιάννη Γιατρά σε στίχους του Φώντα Λάδη και τα τραγούδια του Διονύση Μπουκουβάλα «Το ίδιο έργο» και «Πώς μεγαλώνουμε ένα κορίτσι», από τη Ζωή Σελίμη, σε στίχους της Αθανασίας Γιασουμή.
Σειρά είχαν οι συνθέσεις του Παναγιώτη Μαρίνου «Νυχτερινό παράπονο» σε ποίηση της Σαπφούς και ελεύθερη μετάφραση του Νίκου Αλεξιάδη καθώς και τη «Νυχτερινή αναμονή» του Σταύρου Αμπελά με ερμηνεύτρια την Λένα Σουρμελή.
Του Ιάκωβου Κονιτόπουλου ακούστηκαν από την Λένα Σουρμελή το «Χλωμό φεγγάρι» (σε στίχους του ίδιου του συνθέτη), «Γαλήνη» και «Μεταρσίωση» σε ποίηση του Νικηφόρου Βρεττάκου.
Η συναυλία έκλεισε με τις συνθέσεις του Τιμόθεου Αρβανιτάκη «Μνήμη παλαιά» σε ποίηση Διονύσιου Σολωμού με ερμηνεύτριες τις Λένα Σουρμελή και Ζωή Σελίμη, «Ξανθός Απρίλης» επίσης σε ποίηση Διονυσίου Σολωμού από τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους», «Τρεις πίκρες» από το ίδιο έργο, και τέλος την «Πολιτεία» σε ποίηση του Νικηφόρου Βρεττάκου με ερμηνεύτριες τις Λένα Σουρμελή και Ζωή Σελίμη.
 
Νωρίτερα ολοκληρώθηκαν οι συνεδρίες του Σαββάτου. Στην αίθουσα τελετών της Λέσχης «Ο Ζάκυνθος» αναλύθηκε η προσωπικότητα της Ελισάβετ Μουτζάν Μαρτινέγκου, μιας από τις πρώτες Ελληνίδες συγγραφείς, με ιδιαίτερη παρουσία στο θέατρο και την ποίηση, πλευρές του έργου του Γρηγορίου Ξενόπουλου, όπως επίσης των Κωνσταντίνου Θεοτόκη, Λορέντζου Μαβίλη, Ιάκωβου Πολυλά και Νικόλαου Επισκοπόπουλου. Στις συνεδρίες που φιλοξενήθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου και στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων αναλύθηκε η κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα στα Επτάνησα κατά τα προεπαναστατικά και επαναστατικά χρόνια, όπως και η εξέλιξή τους μετά την ένωσή τους με την Ελλάδα.
Στην καταληκτήρια συνεδρία στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου,
- ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου, Αναστάσιος Καλημέρης μίλησε με θέμα: «Κλιματική μεταβλητότητα Ζακύνθου: ενόργανο παρελθόν, παρόν, μέλλον»,
-ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ζακύνθου Φώτιος Κόττης, ανέπτυξε το θέμα: «Δημιουργία μεθοδολογιών και εργαλείων προς τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των νησιών μας» και
-ο Ομότιμος Καθηγητής του Ε.Κ.Π.Α. Μιχάλης Μεϊμάρης, παρουσίασε το θέμα: «Από την ανάλυση δεδομένων στην τεχνητή νοημοσύνη: αφήγηση μιας διαδρομής με στάσεις ψηφιακές ιστορίες από το Ιόνιο πέλαγος».
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Εταιρείας Γιώργος Φιορεντίνος έκανε σύντομη αναφορά στη συμβολή των χορηγών, των εθελοντών και των εν γένει υποστηρικτών του Συνεδρίου, αποδόθηκαν έπαινοι από την Λιλιάννα Βίτσου, φιλόλογο και μέλος της Ε.Ζ.Π.ΕΡ με έκφραση ευχαριστιών προς τους χορηγούς από παριστάμενα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και της Οργανωτικής Επιτροπής, και η Αντιπρόεδρος της Ε.Ζ.Π.ΕΡ. Κατερίνα Δεμέτη διατύπωσε τα συμπεράσματα του Συνεδρίου.
Στη συνέχεια διαβάστηκαν ψηφίσματα που αφορούσαν την παρέμβαση του ΙΒ΄ Πανιονίου Συνεδρίου στην τοπική κοινωνία, αλλά και διεθνώς. Την επεξήγησή τους έκανε ο Νίκος Κακολύρης, μαθηματικός, Μέλος του Δ.Σ. της Ε.Ζ.Π.ΕΡ, τα οποία έγιναν δεκτά από την ολομέλεια δια ανατάσεως της χειρός.
Στη συνέχεια ο Νίκος Κακολύρης, διάβασε το αίτημα της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών, δια του Προέδρου της Κώστα Κατηφόρη, για ανάληψη του ΙΓ΄ Πανιονίου Συνεδρίου στη Λευκάδα, η οποία έγινε δεκτή από την Ολομέλεια.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Εταιρείας Γιώργος Φιορεντίνος, αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες του σε όλες τις επιτροπές, τους εισηγητές, τους παριστάμενους καθημερινά, στις αίθουσες των συνεδριάσεων, κήρυξε τη λήξη του ΙΒ΄ Πανιονίου Συνεδρίου.


Επιστροφή

ΙΒ΄ ΠΑΝΙΟΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ