1

Ε.Ζ.Π.ΕΡ.

Υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου
ΙΒ΄ ΠΑΝΙΟΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΣ 18-21/10/2023

Ιστορία & Σκοποί

Η «Εταιρεία Ζακυνθινών Πολιτισμικών Ερευνών»  (Ε.Ζ.Π.ΕΡ.) ιδρύθηκε το 2017, από μέλη της τοπικής Επιστημονικής κοινότητας της Ζακύνθου, με επικαιρότητα σκοπού τη διεκδίκηση της οργάνωσης και διεξαγωγής του ΙΒ' Πανιονίου Συνεδρίου στη Ζάκυνθο, την οποία εξασφάλισε «κατόπιν αποφάσεως της καταληκτήριας ολομέλειας του ΙΑ' Πανιονίου Συνεδρίου», σύμφωνα με τον θεσμό.

 

Σκοποί της Εταιρείας είναι:

α. Η προώθηση και ο συντονισμός της επιστημονικής έρευνας στον πολιτισμικό χώρο της Ζακύνθου.

β. Η καταγραφή, μελέτη και προβολή των μνημείων της Ιστορίας, της Τέχνης και της Παράδοσης, του Πνεύματος και του Πολιτισμού γενικά, καθώς και του Φυσικού Περιβάλλοντος της Ζακύνθου. (άρθρο 2 Καταστατικού)

 

Για την επίτευξη των παραπάνω σκοπών η Εταιρεία Ζακυνθινών Πολιτισμικών Ερευνών:

α. Συντάσσει, προτείνει και διεξάγει επιστημονικά και ερευνητικά προγράμματα.

β. Οργανώνει επιστημονικές και πολιτιστικές συναντήσεις, συνέδρια, συμπόσια, σεμινάρια και διαλέξεις.

γ. Δημοσιεύει επιστημονικές μελέτες σε αυτοτελείς, ή σύμμεικτους τόμους, ή σε ηλεκτρονική μορφή.

δ. Δημοσιεύει βιβλιογραφικά δελτία ζακυνθινών δημοσιεύσεων, όπου καταχωρούνται όλες οι δημοσιεύσεις που αφορούν την Ζάκυνθο.

ε. Οργανώνει επιστημονικές ερευνητικές αποστολές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

στ. Συνεργάζεται με τα ομόλογα επτανησιακά σωματεία, καθώς και με παρεμφερείς επιστημονικούς και πολιτιστικούς φορείς της Ελλάδος και του εξωτερικού.

ζ. Ασχολείται με τη μελέτη των πνευματικών, επιστημονικών, πολιτιστικών, καλλιτεχνικών και περιβαλλοντολογικών θεμάτων του Ιονίου χώρου και γενικά μετέρχεται κάθε πρόσφορο μέσο δια την επίτευξη των σκοπών της. (άρθρο 3 Καταστατικού)

 

Το πρώτο Δ.Σ. που ανέδειξαν τα μέλη της Εταιρείας μας:                                                                                

- Πρόεδρος, Νικόλαος Λούντζης, Δικηγόρος

- Αντιπρόεδρος, Στυλιανός Τζερμπίνος, Δικηγόροςρευνητής.

- Γενικός Γραμματέας, Γεώργιος Φιορεντίνος, Φιλόλογος

- Ταμίας, Πιερρίνα Κοριατοπούλου, Δρ Νομικής- Δικηγόρος

και Μέλη,

- Κική Καρυδάκη, Φαρμακοποιός,

- Διονύσιος Μουσμούτης , Συγγραφέας - Κριτικός - Δ/ντής περιοδικού ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΙΚΟΝΟΡΑΦΗΜΕΝΗ,

- Φίλιππος Συνετός, Δημοσιογράφος - Πρόεδρος Εφορευτικού Συμβουλίου Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ζακύνθου - Πρόεδρος Δ.Σ. «Πολιτιστικού Συλλόγου Ζακύνθου ΟΥΓΟΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ».                                                                    

 

Η Εταιρεία Σήμερα

Τo νυν Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας αναδείχθηκε, από το Σώμα της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης, κατά τις αρχαιρεσίες της 22ας Αυγούστου 2022. Το νέο Δ.Σ. συγκροτήθηκε ομοφώνως, την 26η Αυγούστου 2022, σε Σώμα Διοικήσεως με την ακόλουθη σύνθεση :

  - Πρόεδρος, Γεώργιος Φιορεντίνος, Φιλόλογος,

  - Αντιπρόεδρος, Αικατερίνη Δεμέτη,  Αρχαιολόγος - Δ/ντρια Μουσείου Σολωμού & Επιφανών Ζακυνθίων,

  - Γενικός Γραμματέας, Διονύσιος Λαδικός, Εκπαιδευτικός ΠΕ 70, 

  - Ταμίας, Ιωάννης Γιατράς, Δικηγόρος - Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ζακύνθου 

  και Μέλη,

  - Διονύσιος Βίτσος, Εκδότης - Δ/ντής εκδόσεων ΠΕΡΙΠΛΟΥ,

  - Νικόλαος Κακολύρης, Μαθηματικός,

  - Φίλιππος Συνετός,Δημοσιογράφος - Πρόεδρος Εφορευτικού Συμβουλίου Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ζακύνθου - Πρόεδρος Δ.Σ. «Πολιτιστικού Συλλόγου Ζακύνθου ΟΥΓΟΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ».

 

Όπως είναι γνωστόν τα Πανιόνια Συνέδρια πραγματοποιούνται, με έναρξη το 1914, εκ περιτροπής στα νησιά του Ιονίου κάθε τέσσερα χρόνια, εκτός αν εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες είναι απαγορευτικές για την οργάνωση και επιτυχή διεξαγωγή των εργασιών ενός τέτοιου Συνεδρίου.

Με την απόφαση της καταληκτήριας ολομέλειας του ΙΑ' Πανιονίου Συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε το έτος 2018 στην Κεφαλλονιά, αποδόθηκε στην Εταιρεία Ζακυνθινών Πολιτισμικών Ερευνών η μεγάλη τιμή, αλλά και η ευθύνη, της επιτυχούς διεξαγωγής του ΙΒ' Πανιονίου Συνεδρίου στη Ζάκυνθο, βεβαίως δε κατά το έτος 2022.

Η Πανδημία Covid-19 όμως δημιούργησε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες που, όπως είναι προφανές, επέβαλαν όχι μόνον την αναβολή της πραγματοποίησης κατά ένα έτος, αλλά και την ακύρωση βασικών διαδικασιών προετοιμασίας. 

Το ΙΒ΄Πανιόνιο Συνέδριο θα διεξαχθεί στη Ζάκυνθο από 18 έως και 21 Οκτωβρίου 2023.

 

Η συνεργασία του  Δ.Σ. με τις Επιτροπές του Συνεδρίου επιτρέπει, παρά τον μικρό χρονικό ορίζοντα εντός του οποίου γίνεται η ανάπτυξη σχεδιασμού δόμησης και εφαρμογής δράσεων προετοιμασίας, να ευελπιστούμε για την επιτυχή διεξαγωγή του ΙΒ΄ Πανιονίου Συνεδρίου,  ότι το πολυπαραμετρικό, πολύμορφο και πολυσχιδές έργο της πραγματοποίησής του, θα υπηρετήσει καλώς:

- την προβολή της εξελικτικά εμπλουτιζόμενης ενιαίας Δομής της ολότητας εκδηλώσεων τού Επτανησιακού Πνεύματος,

- την ανάδειξη της αξίας ενός ελευθέρου επιστημονικού βήματος, το οποίο είναι αντίστοιχο τής επικαιρότητας των αναβαθμίσεων του ιστορικού γίγνεσθαι, είναι συνεκτικός κρίκος στην ιστορική συνέχεια του επιτυχημένου θεσμού διεξαγωγής Πανιονίων Συνεδρίων, όπως είναι και φορέας προσφοράς στην τοπική φιλοξενούσα κοινωνία, ακόμη και με την προσεκτική αξιοποίηση τής φυσικής παρουσίας τών συνέδρων, και

-  την πρόοδο της Εταιρείας μας, κατά τους Καταστατικούς στόχους της, δηλαδή την πρόοδο για την εξελικτική αυτοαναγωγή της  σε υψηλόβαθμο φορέα ασκήσεως παιδαγωγίας στο περιβάλλον δράσης της, οπότε και σε ένα των βασικών παραγόντων στήριξης, αλλά και προβολής, καινοφανών πνευματικών κατακτήσεων, όπως και καινοτόμων εν γένει δράσεων εντός του κοινωνικού γίγνεσθαι.

Κείμενο: Νικόλαος Κακολύρης, 3-3-2023

Ακολουθήστε την Ε.Ζ.Π.ΕΡ. στο FACEBOOK

ΙΒ΄ ΠΑΝΙΟΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ